O tvé spravedlnosti budou má ústa vypravovat, každého dne svědčit o tvé spáse, a přece nestačím vše vypovědět... (Žalm 71:15)

Evangelizace aneb Pán promlouvá i skrze naše činy

8. 5. 2011 14:41
Rubrika: Nezařazené | Štítky: láska , evangelizace

Jistě si mnohý z vás už někdy řekl, jak nádherné by bylo přivádět nevěřící lidi kolem sebe na cestu následování Ježíše Krista. Jak krásné asi musí být, když nevěřícímu spolužákovi nebo kamarádovi předáte svědectví o Bohu a o jeho nekonečné lásce k nám.

Pod pojmem evangelizace si představujeme asi nejčastěji jak stojíme na ulici a říkáme kolemjdoucím, že je Ježíš miluje. Je to sice hezké, ale víme sami, jak takový způsob evangelizace nakonec dopadá. Někdo se možná na chvíli zastaví, aby se pobavil pohledem na „fanatika“, zaklepe si na čelo, a jde vesele dál. Jiný se zeptá na pár záludných otázek ohledně víry (otázky typu: „Proč Bůh dopouští tolik neštěstí ve světě“), a i kdyby naše odpověď byla sebeinteligentnější, otočí se na podpatku a zmizí rychle za rohem. Možná někoho náš způsob předávání daru víry zaujme, ale takových lidí bude asi jen opravdu malá hrstka, zvláště pak, evangelizujeme-li takovýmto způsobem v naší domovině - v Čechách.

Napadlo vás, že je ukryta evangelizace mnohdy i v činech? My, jakožto věřící lidé, máme Boží slovo. Toto slovo by nás mělo posilovat v životě z víry a především v činech a skutcích lásky k druhým lidem. V Bibli je obsaženo tolik „receptů“ na život v lásce, že nám skutečně mohou výrazně pomáhat stát se lepšími a zapálenějšími křesťany. Pán Ježíš nám říká: „To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás. “ (Jan 15,12) - právě v této větě je obsaženo celé poselství lásky, které nám zde zanechal Boží syn. Doslovná rada, jak v dnešní době nejlépe evangelizovat.

Pro mnohé lidi je asi nepochopitelné, že máme milovat ostatní takovou láskou. Je nepochopitelné, že právě takovým vřelým citem bychom měli obdarovávat i naše nepřátele. Ptáme se, proč nemáme na zlo odpovídat zlem? Vždyť když mi někdo ublíží, já mu to musím oplatit, aby to bylo všechno spravedlivé! Ano..tuto „spravedlnost“ si zde nastolila naše společnost. Je všeobecně známo, že pomsta je běžný prostředek v našem světě.Ve světě, kde působí kromě nekonečné Boží lásky i ďábel. Ale Pán Ježíš přichází s něčím revolučním, a to s odpuštěním. Sám nám dává neopomenutelný příklad odpuštění ve svátosti smíření, kdy všechny naše hříchy bere na sebe. Jak chceme bojovat se zlem, když neumíme odpouštět? Odpuštění je naše největší zbraň proti zlým úkladům ďáblovým. A je to velmi účinná zbraň. Tím, že někomu na zlo odpovíme dobrem a skutkem lásky se oprošťujeme od okovů zloby , odoláváme pokušení v podobě pomsty a ničíme satanovi jeho plány.

Možná, že když dokážeme odpustit lidem kolem sebe činy, které si podle dnešní společnosti zaslouží spíše pomstu a zavržení, získáme jejich obdiv. Když se každý den budeme probouzet s větou: „Pane, děkuji ti, že jsem se mohl probudit do tak krásného dne“ a budeme cítit vděčnost za každou chvíli našeho pozemského bytí, pak bude náš život modlitbou a přiblížením se Boží lásce, která následně působí v našem jednání skutečné divy. Budeme se tak podobat Kristu, který nám svým životem ukazoval, jak žít opravdovou lásku.

S úsměvem na rtech a otevřeným srdcem potom oslovíme možná i lidi, které bychom jinak oslovit nedokázali.

 

 

Zobrazeno 3246×

Komentáře

Jarin

Jen jsem opravil pár nesrovnalostí z minulé verze tohoto článku. Požehnané dny!! +

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio